kolmapäev, 27. jaanuar 2010

KKKK: kaos kvantmaailmas katseliselt kinnitatud




Au Erisele!

USA teadlased leidsid meie Emanda kvantmaailmast.
Avastust kajastab Science Daily.

Maailmas, mida kogeme meeleelundite kaudu — maailmas, milles valitsevad klassikalise füüsika reeglid — pole kaootiline käitumine mitte erand, vaid reegel.

Ka kõige tillemad, hõlpsasti märkamatuks jäävad sündmused võivad täielikult muuta komplekssete süsteemide käitumist isegi sellise määrani, et suuremas osas looduslikest süsteemidest, millega me oma igapäevaelus kokku puutume — ilmast keemiliste reaktsioonideni, rahvastikudünaamikast neurovõrkude ja koguni aktsiabörsini —, paistab igasugune korrastatus üldse puuduvat.

Teadlased, kes on võtnud uurida “kaost” — mida nad (tõenäoliselt käbinäärme alatalitluse tõttu, mis on seni takistanud neil Emand Erist silmast silma nägemast – H. p.) määratlevad äärmusliku tundlikkusena algtingimustesse tehtud mõõtmatult väikeste muudatuste suhtes —, on taolist käitumist täheldanud vaid klassikalise füüsika kirjeldatavas determineeritud maailmas.

Seni pole veel keegi tulnud lagedale tõenditega, mis viitaksid kaose ilmnemisele kvantmaailmas ehk footonite, aatomote, molekulide ja nende koostisosade vallas.

See on tasand, milles valitseb ebakindlus: aatom on korraga nii osake kui laine, ning võimatu on korraga määrata selle asukohta ja kiirust.

See kujutab endast tõsist probleemi. Kui kvantosakese lähtepunkti pole võimalik täpselt teada, pole ka võimalik konstrueerida teooriat, mis hõlmaks algtingimusi nii, nagu klassikalises kaoses.

Ometi kujutab kvantmehhaanika endast seni kõige täielikumat teooriat füüsilise maailma kohta, mistõttu peaks see suutma selgitada kõiki loodusnähtuseid.

“Jama on selles, et inimesed ei näe kvantsüsteemides klassikalist kaost,” selgitas Arizona Ülikooli professor Poul Jessen. “Ja me usume, et kvantmehhaanika on fundamentaalteooria, mis kirjeldab üleüldse kõike, ning et me peaksime aru saama, mil moel klassikaline füüsika järgib kvantfüüsika piiranguid.”

Jessen ja tema kolleegid on Arizona Ülikooli optikateaduste kolledžis läbi viinud sarja katseid, mis näitavad, kuidas klassikaline kaos tegelikult kvantmaailmasse tungib.


Kes tahab teada, kuidas nad seda täpselt tegid, peab lugema artiklit täispikkuses inglise keeles, ning soovitav oleks ka teatud ettevalmistus sellistes teemades nagu spinn, fraktaalid, dünaamiline lokalisatsioon ja "tõugatud vurr" (ingl kicked top).

Aitäh, prof Jessen, kinnitamast meie usku ja tõestamast, et Polüema valitseb tõesti kõikjal — nii, nagu üleval, nõnda ka all.

Tõenäoliselt on selles, et ma taolist põnevat, kõigisse truudesse erisiaanidesse ja diskordianistidesse kahtlemata religioosset hardust ja meelekindlust süstivat uudist juba varem vahendanud pole, süüdi Kallutatud Jõud, kes Kusagil Struktuurides tegutsevad. Olge te neetud! Mäda põide ja käbi kõrva teile, et teie nimetissõrmed tursuksid suureks nagu vabandussambad ning ripsmed kukuks küljest otse varba peale! Traatnuustikud... Ehh.

Elagu Discordia! Elagu!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar